KV 2013

 


  FB Event

 


  Yhteistyössä :

  HauHau

 


Taustatietoja ulkomaisista tuomareista


DANIELLE DRYBURGH, AUSTRALIA
Danielle Dryburgh (o.s. Long) on toisen polven koiraharrastaja. Hänen vanhempiensa koiraharrastus alkoi shetlanninlammaskoirilla, heidän Peerielee-kennelinsä on rekisteröity vuonna 1974. Aikoinaan Danielle oli kärkinimiä niin Australian kuin Uuden Seelanninkin junior handler -kilpailuissa. Hän esitti usean kennelin koiria, mikä puolestaan syvensi kokemusta monenrotuisista koirista aina bichon friseistä dobermanneihin.

Vuonna 1987 hän jätti taakseen junnukehät ryhtyen näyttelyttämään omaa shetlanninlammaskoiraansa, vanhempiensa kasvattia Ch Peerielee Tri It My Way joka saavutti BIS-voittoja ja huippusijoituksia. Seuraavana vuonna hän tuli virallisesti mukaan vanhempiensa kennelin toimintaan. Ensimmäisen whippettinsä, moninkertaisen voittajan Ch Yasarad Justfa Kicks, Danielle Dryburgh sai vuonna 1990 kiitoksena esitettyään Yasadar-kennelin whippettejä ja venäjänvinttikoiria näyttelyissä useamman vuoden ajan.

Vuodesta 1992 eteenpäin kasvatustyö on jatkunut yhdessä Garry-puolison kanssa. Kennelnimellään Tezer he ovat kasvattaneet voitokkaita shetlanninlammaskoiria ja whippettejä.

Tampereen näyttelyssä Danielle Dryburgh arvostelee mm shetlanninmmaskoirat ja whippetit.


GARRY DRYBURGH, AUSTRALIA
Myös Garry Dryburgh on koiraharrastaja toisessa polvessa, hänen kotonaan on ollut koiria 1960-luvulta lähtien. Aluksi hän esitti näyttelykehissä vanhempiensa samojedinkoiria ja isoja villakoiria, myöhemmin myös muittenkin kasvattajien koiria. 1970-luvulla Garryn vanhempien kennelin rotuvalikoima laajeni afgaaninvinttikoiriin. Lisäksi he tuottivat maahan useita laadukkaiksi osoittautuneita koiria, mm samojedinkoiran kuuluisasta Voinaka-kennelistä sekä Englannista kaksi isoa villakoiraa, Springett Madrigal ja Leander Luck of the Irish.

1970-luvun lopulla Garry Dryburgh pääsi näyttelykehiin ensin oman samojedinkoiransa kanssa. Seuraavaksi hänekin innostuksensa syttyi afgaaninvinttikoiriin. Afgaaninvinttikoirat olivat linjoista, joista on lähtöisin lukuisia valioyksilöitä aina USA:ta myöten. Parisenkymmentä vuotta sitten Garry Dryburgh ryhtyi esittämään Nibette-kennelin isoja villakoiria. Hyvien menestysten siivittämänä tästä rodusta tulikin hänen pääasiallisesti harrastamansa rotu afgaaninvinttikoirien ohella.

Vuonna 1994 Garry ja Danielle Dryburgh rekisteröivät yhteisen kennelnimensä Tezer.


USCHI EISNER, ITÄVALTA
Uschi Eisner on lähtöisin koiria harrastavasta kodista hänen isänsä kasvattaessa airedalenterriereitä. Oma koiraharrastus alkoi irlanninterrierin kanssa, 25-vuotiaana hän hankki ensimmäisen berninpaimenkoiransa. Vuonna 1980 näki päivänvalon Uschi Eisnerin ”von Niederottnang” -kennelin ensimmäinen berninpaimenkoirapentue. Pari vuotta myöhemmin hän hankki lhasa apsonartun. Edelleenkin Uschi Eisner kasvattaa kumpaakin rotua. VSSÖ:n (Itävallan sveitsinpaimenkoirayhdistyksen) rahakirstun vartijana hän toimi 13 vuotta sekä jalostustoimikunnassa. Hän on myös aktiivijäsenenä Itävallan tiibettiläisten rotujen yhdistyksessä. Lisäksi Itävallan junior handler -toiminta on lähellä sydäntä, hänen vastuualueenaan on opastaa näyttelytoimikuntia JH-kilpailujen järjestämisessä, kouluttaa nuoria esittäjiä sekä kisan tuomareita.

Ulkomuototuomarioikeudet Uschi Eisnerilla on roturyhmiin 2 ja 9 sekä muutamiin 1-ryhmän rotuihin.

Uschi Eisner on arvostellut Pohjoismaitten lisäksi Itävallassa, Saksassa, Italiassa, Sveitsissä, Tsekeissä, Slovakiassa, Unkarissa, Sloveniassa, Kroatiassa, Venäjällä, Latviassa, Englannissa, Hollannissa, Belgiassa, Ranskassa, Luxemburgissa, Espanjassa, Australiassa ja USA:ssa.


RUDY FEYAERTS, BELGIA
Ensimmäisen koiransa, sinikimo ruskein merkein -värisen cockerspanielin, Rudy Feyaerts hankki yhdessä vaimonsa kanssa vuonna 1978. Kasvattajan innostamina he kiinnostuivat koiranäyttelyistä ja ryhtyivät suunnittelemaan koirien kasvatustyötä. Kennelnimi ”Billsor” rekisteröitiin vuonna 1982. Kennelin kantanarttu hankittiin Englannista Mollie Robinsonin Craigleith-kennelistä. Vuosien varrella Rudy Feyaerts tuotti useampia koiria Englannista; kahdeksan cockerspanielia sekä kiharakarvaisen noutajan.

Muutamia vuosia myöhemmin hänet valittiin Sporting Spaniel Associationin (toinen kahdesta Belgiassa toimivasta spanielikerhosta) hallituksen jäseneksi ja kerhon sihteeriksi. Yhdistyksen puheenjohtaja, tuolloin Belgian ainoa spanielirotujen erikoistuomari, rohkaisi Rudy Feyaertsia ulkomuototuomarin uralle. Rudy Feyaerts valmistui ulkomuototuomariksi ajankohtana, jolloin vasta kaksi belgialaista cockerspanielikasvattajaa oli pätevöity tähän tehtävään. Monta tutkintoa ja vaaditut kymmenen vuotta tämän jälkeen hän sai koko roturyhmän 8 arvosteluoikeudet. Nykyisin Rudy Feyaertsillä on oikeudet arvostella noin puolta roturyhmän 7 roduista sekä muutamaa rotua roturyhmästä 6.

Oman maansa ulkopuolella Rudy Feyaerts on arovstellut Englannissa, Irlannissa, Hollannissa, Luxemburgissa, Saksassa, Espanjassa, Serbiassa, Puolassa ja Pohjoismaissa.


ROLAND FORS, RUOTSI
Roland Forsin ura ulkomuototuomarina alkoi vuonna 1994, ensimmäiseksi hän sai arvoteluoikeudet saksanpaimenkoirille ja welsh corgeille. Vuosien mittaan hän on laajentanut arvosteluoikeuksiaan jonkin verran arvostellen nykyisin noin pariakymmentä rotua roturyhmistä 1 ja 2.

Hänen siviilityönsä Ruotsin puolustusvoimissa on edellyttänyt siinä määrin matkustamista, että oma koirien kasvatustyö on jäänyt sivummalle. Sen sijaan Roland Fors on ollut mukana aktiivisesti koirajärjestöjen toiminnassa, mm useita vuosia Ruotsin saksanpaimenkoiraliiton (Svenska Schäferhundklubben) puheenjohtajana sekä Ruotsin kennelliiton koulutustoimikunnassa.

Etenkin vankka kokemus saksanpaimenkoirista on tuonut Roland Forsille arvostelukutsuja kaikkiin Pohjoismaihin, Irlantiin, Ukrainaan, Viroon, Japaniin ja Meksikoon.


CHRISTIAN GEELMUYDEN, NORJA
Ulkomuototuomariksi Christian Geelmuyden valmistui vuonna 1999, ensin omalle rodulleen cavalier king charlesinspanieli, joita hänellä on ollut vuodesta 1989 lähtien. Tällä hetkellä tosin hänen kotonaan asustaa vain yksi ranskanbulldoggi. Christian Geelmuydenillä on arvosteluoikeudet muutamiin rotuihin roturyhmissä 8 ja 9. Ulkomuototuomarin tehtävissä hän on toiminut Pohjoismaissa, Saksassa, Hollannissa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa. Tampereen kansainvälisessä koiranäyttelyssä hänet nähtiin arvostelemassa vuonna 2006.


HORST KIEBENSTEIN, SAKSA
Horst Kiebensteinin lapsuudenkodissa oli hänen isänsä koiraharrastuksen ansiosta saksanpaimenkoiria ja mustia kääpiösnautsereita. Ensimmäisen oman koiransa, tanskandoggin, hän hankki 16-vuotiaana. Horst Kliebensteinin ensimmäinen itse kasvattama pentue oli juurikin tanskandoggeja. Myöhemmin hän kiinnostui basset houndeista, valkoisista länsi-ylämaanterriereistä ja karkeakarvaisista mäyräkoirista. Useampi hänen koiristaan onkin itse kouluttamia ja käyttövalion arvoilla palkittuja. Tällä hetkellä hänellä on kotona myös parsonrussellinterrieri. Horst Kliebensteinin oma kennelnimi on ”vom Brennenden Berg”

Kaikkien rotujen arvostelutuomariksi Horst Kliebenstein valmistui vuonna 1986. Tuomaritehtävien avulla hän on päässyt tutustumaan laskelmiensa mukaan 45 eri maahan. FCI:n tuomaritoimikunnan (FCI Judges Commission) puheenjohtaja hän on toiminut vuodesta 1998. Rakkaimmaksi harrastuksekseen hän mainitsee metsästyksen.

Tampereen näyttelyssä Horst Kliebenstein arvostelee mm oman rotunsa karkeakarvaiset mäyräkoirat sekä muita saksalaisperäisiä rotuja, kuten hovawart, saksanmetsästysterrieri ja kromfohrländer.


MARKO LEPASAAR, VIRO
SIRET LEPASAAR, VIRO

Sekä Siret että Marko Lepasaaren lapsuudenkodeissa on ollut koiria, lähinnä metsästyskoiria kuten ajokoiria, spanieleita ja mäyräkoiria. Vuonna 1998 he hankkivat ensimmäisen koiransa yhteiseen kotiinsa, ruskeapilkkuisen dalmatiankoiranartun. Lepasaaret innostuivat käymään sen kanssa koiranäyttelyissä ja tutustuivat samalla mukaviin koiraharrastajiin kaikkialta Euroopasta. Tämän koiran ansiosta dalmatiankoirilla on ikuisesti paikka heidän sydämessään.

Ensimmäinen dalmatiankoirapentue heidän kennelnimensä ALDERISLAND (= sukunimi Lepasaar käännettynä englannin kielelle) syntyi vuonna 2001. Neljä vuotta myöhemmin he hankkivat myös bretagnenbassettin (BFDB). Lepasaaret kertovat kasvattaneensa useita kauniita dalmatiankoiria ja mukavaluonteisia bretagnenbassetteja sekä olevansa erittäin kiitollisia löytäessään kasvateilleen hyvät ja rakastavat kodit. Hienoja näyttelymenestyksiä he ovat saavuttaneet bretagnenbassetteilla, mm Euroopanvoittaja- ja Juniorimaailmanvoittajatitteleitä. Tällä hetkellä heillä on kotonaan yksi dalmatiankoira, kolme BFDB:tä ja kissa.

Siret ja Marko Lepasaar ovat työskennelleet kehätoimitsijoina useita vuosia. Liki 14 vuoden ajan he olivat myös mukana järjestämässä koiranäyttelyitä eri puolilla Viroa. Vuonna 2010 he valmistuivat ulkomuototuomareiksi dalmatiankoirille, nykyisin heillä on arvosteluoikeudet useammallekin rodulle.

Näyttelykehissä he toivovat näkevänsä terverakenteisia, tasapainoisia koiria, joilla on miellyttävä luonne ja liikkuvat oikein - jolloin tuomarinakin on ilo työskennellä!


GRAEME MISSEN, AUSTRALIA
Graeme Missenin koiraharrastus juontaa alkunsa 1950-luvun lopulle. Yhdessä vaimonsa kanssa hän on kasvattanut neljän vuosikymmenen ajan ”Westprior” -kennelissään boksereita, dobermanneja ja kääpiövillakoiria menestyksekkäästi. Kennelin kasvatit ovat saavuttaneet Australiassa yli 100 valionarvoa, Melbourne Royal Show -näyttelyssä Best In Show-tittelin 1989 ja vuonna 1995 saman näyttelyn BIS-2:n. Vuonna 1989 Westprior-kennel palkittiin vuoden voitokkaimpana kasvattajana Australiassa. Nykyisin Graeme Missen käy näyttelyissä kääpiövillakoiriensa ja pitkäkarvaisten kääpiömäyräkoiriensa kanssa

Kaikkien rotujen ulkomuototuomarioikeudet hänelle myönnettiin 1972, mistä lähtien arvostelutehtävät ovat kuljettaneet häntä mm Englantiin, USA:han, Pohjoismaihin, Venäjälle, Thaimaahan, Filippiineille. Myös Helsingin maailmannäyttelyssä 1998 Graeme Missen toimi tuomaritehtävissä.


RICHARD PAQUETTE, KANADA
Richard Paquetten koiraharrastusta on kestänyt jo yli 30 vuotta. Ensimmäisenä rotuna hänellä oli shih tzu, myöhemmin harrastus laajeni samojedinkoiriin, afgaaninvinttikoiriin, salukeihin, whippetteihin, griffoneihin, maltankoiriin, pekingeeseihin, lakelandinterriereihin ja karkeakarvaisiin kettuterriereihin. Shih tzu on kuitenkin säilynyt hänen ns ykkösrotunaan. Richard Paquetten Wenrick-kennelistä on lähtöisin yli 200 Kanadan valiota, 60 USA:n valiota ja lukuisia BIS-voittajia.

15 vuoden ajan Richard Paquette toimi ammattimaisena koirien esittäjänä. Nykyisin hän on jättänyt esittämistehtävät nuoremmilleen. Laskelmiensa mukaan hänen esittämänsä koirat ovat saavuttaneet satoja valionarvoja, jopa toistasataa kertaa näyttelyn kauneimman koiran tittelin. Kanadan ammattihandlereitten yhdistys onkin kutsunut Richard Paquetten kunniajäsenekseen, lisäksi hän toimii aktiivisesti maansa eri kennelyhdistyksissä.

Ulkomuototuomarina hän on toiminut vuodesta 1995 omaten nykyisin arvosteluoikeudet kaikille roduille.


CINDY PETTERSSON, RUOTSI
Ensimmäisen koiransa, skotlanninterrierin Cindy Pettersson hankki vuonna 1973. Siitä lähtien hän on pysynyt rodulle uskollisena, joskin harrastaen myös valkoisia länsiylämaanterriereitä ja lhasa apsoja. Cindy Petterssonin ”So What” -kennelin ensimmäinen pentue syntyi paria vuotta myöhemmin. Samoihin aikoihin hän lähti Englantiin työskentelemään Mayson ja Gaywyn-kenneleihin, joissa hänellä oli ennen kaikkea erinomainen tilaisuus opetella trimmaamaan koiria paremmin. Kiinnostus aiheeseen laajeni - seuraavina kouluttajina olivatkin hänellä huipputrimmaajat Peter Green ja Woody Warvall USA:ssa.

Ulkomuototuomariksi Cindy Pettersson valmistui vuonna 1994. Arvosteluoikeudet hän on hankkinut ennen kaikkea roduille, joita hän on itse trimmannut ja esittänyt näyttelyissä.


VICTOR VAN RAAMSDONK, HOLLANTI
Yli neljän vuosikymmenen ajan, vuodesta 1972 Victor van Raamsdonk on kasvattanut kennelnimellä ”de la Parure” ranskanbulldoggeja, englanninbulldoggeja ja bullmastiffeja. Hänen kasvattamiaan ranskanbulldoggeja on viety eri puolille maailmaa, jopa 75 eri maahan. Kasvattien menestyksestä kertovat niiden saavuttamat lukuisat kansalliset ja kansainväliset muotovalionarvot.

Ulkomuototuomarioikeudet Victor van Raamsdonkilla on roturyhmään kaksi sekä useampaan rotuun terrieri- ja kääpiökoiraryhmässä. Maailmanvoittajanäyttelyissä hän on arvostellut viisi kertaa.

Hollannin ranskanbulldoggiyhdistyksessä hän on toiminut aktiivisesti yli 20 vuotta mm. hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Tällä hetkellä hänen johdollaan toimii Hollannin bostoninterrierikerho. Aktiivisen yhdistystoiminnan ansiosta Victor van Raamsdonk ja hänen vaimonsa on kutsuttu sekä Hollannin että Itävallan ranskanbulldoggiyhdistysten kunniajäseniksi. Hollannin kennelliitto puolestaan on myöntänyt hänelle kultaisen ansiomerkin tunnustuksena uraaurtavasta työstä ranskanbulldoggien hyväksi.

Victor van Raamsdonk arvostelee Tampereella mm englanninbulldoggeja, bostoninterriereitä ja ranskanbulldoggeja.


CARLOS SAEVICH, ARGENTIINA
Carlos Saevichin koiraharrastuksen alku juontaa lähes 50 vuoden taakse, kun hänen sisarensa muutti Yhdysvalloista takaisin Buenos Airesiin mukanaan kaksi bedlingtoninterrieriään. Paikallisen kennelliiton aktiivijäsen sai houkuteltua heidät tuomaan ne koiranäyttelyyn - ja siitä kaikki alkoi. Ensimmäisestä pentueesta jäi kotiin kaksi koiraa, toisesta tuli Argentiinan valio. Seuraavaksi Carlos Saevich kiinnostui cockerspanieleista kasvattaen ja omistaen useita valioyksilöitä, joista mainittakoon Cruftsin näyttelyn BIS-2 -sijoituksella palkittu Lochranza Strolloway.

1970-luvun lopulla hän muutti Englantiin, samoihin aikoihin syttyi kiinnostus shih tzu -rotua kohtan. Aluksi uuden asuinmaan myötä ulkomuototuomarin tehtävät työllistivät laajalti koirien kasvatuksen jäädessä sivummalle Muutaman vuoden tauon jälkeen aktiivisuus harrastaa omien koirien kanssa sai taas jalansijaa. Shih tzujen ohelle pitkän harkinnan jälkeen kuvaan tulivat myös karkeakarvaiset kääpiömäyräkoirat

Argentiinan kennelklubi myönsi hänelle vuonna 1974 kaikkien rotujen arvosteluoikeudet. Mieliinpainuvimmat arvostelutehtävät Carlos Saevich katsoo kokeneensa Bernin ja Porton maailmannäyttelyissä sekä 2004 Cruftsin näyttelyssä Englannissa, missä hän arvosteli ennätysmäärän bedlingtoninterriereitä – 112 koiraa. Tampereella hänen arvosteltavanaan ovat mm. bedlingtoninterrierit, cockerspanielit ja shih tzut.


JEANNETTE SELTZ HALTER, RANSKA
Jeannette Seltz Halter haaveili omasta koirasta jo pikkutyttönä, mutta vasta aikuisiällä toive toteutui. Hänen ensimmäinen koiransa oli bokseri, muutamaa vuotta myöhemmin kuvaan tulivat snautserit ja cairnterrierit. Snautsereitten ohella on hänen ”du Rippelsholz”-kennelistään lähtöisin muunkinrotuisia pentueita, mm bullterriereitä.

Vuonna 1973 Jeannette Seltz Halter tuli valituksi Ranskan snautseri-pinserikerhon hallitukseen, kuusi vuotta myöhemmin kerhon varapuheenjohtajaksi ja jalostustoimikunnan vetäjäksi. Vuodesta 1996 lähtien hän on ollut kerhon puheenjohtajana. Myös rottweilereiden parissa hän on toiminut aktiivisesti, mm Ranskan rottweileryhdistyksen varapuheenjohtajana kuuden vuoden ajan.

Snautseri-pinserirotujen ulkomuototuomarin oikeudet Jeannette Seltz Halter sai vuonna 1980. Hän onkin arvostellut näitä rotuja lähes kaikissa Euroopan maissa sekä Australiassa, Israelissa, Indoneesiassa, Etelä-Afrikassa ja Kanadassa. Snautseri-pinserirotujen kotimaan rotujärjestö, Saksan pinseri-snautserikerho PSK on hyväksynyt hänet rotujen erikoistuomariksi.


STEVEN SEYMOUR, AUSTRALIA
Steven Seymourin taival koirien parissa alkoi 1970-luvun puolivälissä. Tuolloin hän esitti näyttelyissä beagleja ja griffoneita, joita hän myös kasvatti yhdessä äitinsä kanssa kennelnimellä ”Beagriff”. Ensimmäisen kerran hänen beaglensa valittiin näyttelyn kauneimmaksi koiraksi 1976 ja siitä eteenpäin hän on omistanut sekä kasvattaa useita Best In Show -voittajia ja valioyksilöitä niin beagleissa kuin griffoneissakin. Beagriff-kennelistä lähtöisin olevia valioyksilöitä löytyy lähes kymmenestä maasta. Steven Seymour on omistanut myös muunrotuisia huippuyksilöitä, kuten BIS-voittaja whippet sekä ryhmäkilpailuissa voittoja saavuttaneet japaninspanieli ja karkeakarvainen kettuterrieri.

Nykyisin Steven Seymour asuu Englannissa ja toimii ulkomuototuomarin tehtävissä miltei kuukausittain eri puolilla Eurooppaa. Arvostelutehtäviä onkin kertynyt jo liki 30 eri maassa. Steven Seymour kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita Englannissa ilmestyvään Dog World -lehteen. Hänen koiriin ja koiraharrastukseen liittyviä kirjoituksiaan on julkaistu myös USA:ssa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa.


DEREK SMITH, ISO-BRITANNIA
Jo nuorena Derek Smith ihastui Albert Payson Terhunen kirjoihin, joissa kirjailija kuvasi Sunnybanks-collieitaan. Tätä taustaa vasten syntyi hänen colliekennelinsä Clickam, josta on lähtöisin lukuisia valioyksilöitä rodun kaikista väreistä 1960-luvulta lähtien. Tänä päivänä korkealaatuisten collieitten kasvatustyö jatkuu yhteistyössä Steve & Alison Barrettin kanssa. Parin vuosikymmenen ajan hän toimi myös pitkäkarvaisten mäyräkoirien parissa saavuttaen koirillaan lukuisia valionarvoja ja ryhmävoittoja.

Derek Smithin tuomariura alkoi vuonna 1964. Cruftsin näyttelyssä hän on arvostellut monasti, valiten kaksi kertaa (1989 ja 2002) Pastoral-roturyhmän parhaan ja vuonna 2004 Working ryhmän voittajan. Tuoreimpana uutisena hän kertoo saavansa kunnian arvostella Cruftsin Best In Show -kilpailun vuonna 2016. Ulkomuototuomarina hän on toiminut mm kaikkialla Euroopassa sekä Afrikassa, Amerikassa ja Australiassa.

Koirien lisäksi Derek Smithin harrastuksiin kuuluvat arabianhevoset.


LUIS PINTO TEIXEIRA, PORTUGALI
Luis Teixeira on kasvattanut saksanpaimenkoiria ja kultaisia noutajia, hänen omistuksessaan on ollut myös boksereita, mäyräkoiria, kiinanpalatsikoiria, irlanninsettereitä, cockerspanieleita ja beagleja. Portugalin kennelliitto ja FCI pätevöivät hänet kaikkien rotujen ulkomuototuomariksi vuonna 1985. Hän on arvostellut yli 600 eri näyttelyssä kaikissa maanosissa, myös maailmanvoittajanäyttelyissä useita kertoja. Paitsi Portugalin kennelliiton puheenjohtajana vuosina 1989-1990 hän on toiminut puheenjohtajana myös Portugalin saksanpaimenkoirayhdistyksessä (1983-1997), Portugalin collieyhdistyksessä (1985-1989) sekä Portugalin bokseriyhdistyksessä 1995-2000.

Luis Teixeira on avustanut useita koira-alan julkaisuja artikkeleillaan sekä järjestänyt alan seminaareja ja luentoja.


MIKE TEMPEST, IRLANTI
Tampereella tiibetinspanielieitten tuomarina toimiva Mike Tempest arvosteli rodun ensimmäistä kertaa vuonna 1982 tiibettiläisrotujen erikoisnäyttelyssä. Vuotta myöhemmin hänen kehäänsä astui erinomainen, hyvin nuori tiibetinspanieli Tsingay Tango, jonka hän valitsi rotunsa parhaaksi ja Terry Thorn vieläpä näyttelyn kauneimmaksi. Suomessa Mike Tempest on arvostellut rodun viimeksi vuonna 2005 Suomen Kääpiökoirayhdistyksen näyttelyssä, jonne hänen arvosteltavakseen ilmoittautui yli 100 tiibetinspanielia.

Mike Tempest on omistanut kaksi tiibetinspanielia (Wildhern- ja Souska-kennelien kasvatit), joiden kanssa hän myös kilpaili näyttelyissä. Varsinaisen perehdytyksen rotuun ovat antaneet kolme tiibetinspanieleitten todellista tuntijaa Ann Wynyard, Beryl Grounds ja Bridget Croucher ja sikäläiseen tapaan ennen tämän rodun tuomariksi valmistumista arvostelutaitojen ”testaajana” hänellä toimi M C Hourihane.

Tiibetinterriereitä Mike Tempest on arvostellut yli 30 vuotta, mm Cruftsissa 2007. Tällöin hänen rotunsa parhaana palkitsemansa tiibetinterrieri valittiin näyttelyn kauneimmaksi koiraksi. Arvosteluoikeudet hänellä on roturyhmiin 5 ja 9. Mike Tempest arvelee arvostelleensa yli 3000 koiraa eri puolilla maailmaa.


DOROTA WITKOWSKA, PUOLA
Dorota Witkowska alkoi kasvatustyönsä 1970-luvun lopulla. Lapsuudenkodissaan hän tutustui useampaan koirarotuun, kuten puolanajokoira, polski owzarek nizinny, kultainen noutaja ja kiinanharjakoira. Kuitenkin mäyräkoirista, sekä sileä- että karkeakarvaisista, tuli hänen oma rotunsa. Mäyräkoirien parissa hän toimii tänäkin päivänä aktiivisesti, mm Puolan mäyräkoirakerhon puheenjohtajana.

1987 Dorota Witkowska valmistui ulkomuototuomariksi, ensin mäyräkoirille ja myöhemmin terriereille. Tällä hetkellä hänellä on oikeudet arvostella roturyhmiä 3, 4, 6, 7, 8 ja 10.

Näyttelyä kanssamme rakentamassa
HauHau